Date   

Re: Explore Stars GoTo Broken with new firmware #iEXOS-100

Jake Carroll
 

That makes sense. Thanks for the timely and incredibly helpful assistance!!


On Apr 23, 2021, at 10:00 AM, Wes Mcdonald <wesmcd6@...> wrote:

Jake

It is possible this is because the slew current setting being higher is an innovation. You could test this theory by setting your slew Mac current to 600 and see what happens then.  

The reason it works with the arrows is that slew current would not be high at low speeds.

Glad you are good to go.

Wes



--
Wes, Southport NC
EXos2-GT PMC-8, iExos 100
ES ED 127, 10" LX200GPS+wedge, Astro-Tech 8" Newt, ETX-90, 60mm no-name guide scope ~ 260mm FL
Polemaster, Orion ST-80 and SAG, ZWO 290MM, D5300 astro modified
Nina, Bootcamped Mac Mini control computer, RDP to iMAC
110 amp hour lead acid deep discharge battery for field power
Electrical Engineer, Retired


Re: Explore Stars GoTo Broken with new firmware #iEXOS-100

Wes Mcdonald
 

Jake

It is possible this is because the slew current setting being higher is an innovation. You could test this theory by setting your slew Mac current to 600 and see what happens then.  

The reason it works with the arrows is that slew current would not be high at low speeds.

Glad you are good to go.

Wes



--
Wes, Southport NC
EXos2-GT PMC-8, iExos 100
ES ED 127, 10" LX200GPS+wedge, Astro-Tech 8" Newt, ETX-90, 60mm no-name guide scope ~ 260mm FL
Polemaster, Orion ST-80 and SAG, ZWO 290MM, D5300 astro modified
Nina, Bootcamped Mac Mini control computer, RDP to iMAC
110 amp hour lead acid deep discharge battery for field power
Electrical Engineer, Retired


Re: Explore Stars GoTo Broken with new firmware #iEXOS-100

Jake Carroll
 

Wes, 

Thank you; it seems you are on to it. I tried again this time using my mobile power source, which is of course what I would be using anyway when outside. And, sure enough, it worked without any issues.

What I can’t fathom is why my wired power supply/mount setup worked just fine with goto before the firmware upgrade, and why it works fine with manually slewing the mount as well with the new firmware. 


On Apr 23, 2021, at 8:56 AM, Wes Mcdonald <wesmcd6@...> wrote:

Jake

In my view something is up with your particular setup is amiss.  Based on your video it just about has to be your power.

Wes

--
Wes, Southport NC
EXos2-GT PMC-8, iExos 100
ES ED 127, 10" LX200GPS+wedge, Astro-Tech 8" Newt, ETX-90, 60mm no-name guide scope ~ 260mm FL
Polemaster, Orion ST-80 and SAG, ZWO 290MM, D5300 astro modified
Nina, Bootcamped Mac Mini control computer, RDP to iMAC
110 amp hour lead acid deep discharge battery for field power
Electrical Engineer, Retired


Re: Explore Stars GoTo Broken with new firmware #iEXOS-100

Wes Mcdonald
 

Jake

In my view something is up with your particular setup is amiss.  Based on your video it just about has to be your power.

Wes

--
Wes, Southport NC
EXos2-GT PMC-8, iExos 100
ES ED 127, 10" LX200GPS+wedge, Astro-Tech 8" Newt, ETX-90, 60mm no-name guide scope ~ 260mm FL
Polemaster, Orion ST-80 and SAG, ZWO 290MM, D5300 astro modified
Nina, Bootcamped Mac Mini control computer, RDP to iMAC
110 amp hour lead acid deep discharge battery for field power
Electrical Engineer, Retired


Re: Explore Stars GoTo Broken with new firmware #iEXOS-100

Wes Mcdonald
 

Jake:

The red light is the power light.  The fact that the red light goes out indicates the 12v power dropped out.  The unit then rebooted.

If you watch the unit for 9-10 seconds after the red comes back on again you will see the green light begin flashing.

The red light NEVER goes out unless power is removed.

Wes.


On Fri, Apr 23, 2021 at 11:16 AM Jake Carroll via groups.io <jcarroll=mac.com@groups.io> wrote:
I am using a generic 12v wired power supply, which has always worked fine before testing goto before this firmware update. 

You can see what is happening here:

https://www.dropbox.com/s/e4edyq5c7j66syj/Video%20Apr%2023%2C%207%2035%2001%20AM.mov?dl=0


--
Wes, Southport NC
EXos2-GT PMC-8, iExos 100
ES ED 127, 10" LX200GPS+wedge, Astro-Tech 8" Newt, ETX-90, 60mm no-name guide scope ~ 260mm FL
Polemaster, Orion ST-80 and SAG, ZWO 290MM, D5300 astro modified
Nina, Bootcamped Mac Mini control computer, RDP to iMAC
110 amp hour lead acid deep discharge battery for field power
Electrical Engineer, Retired


Re: Explore Stars GoTo Broken with new firmware #iEXOS-100

Jake Carroll
 

I am using a generic 12v wired power supply, which has always worked fine before testing goto before this firmware update. 

You can see what is happening here:

https://www.dropbox.com/s/e4edyq5c7j66syj/Video%20Apr%2023%2C%207%2035%2001%20AM.mov?dl=0


Re: Explore Stars GoTo Broken with new firmware #iEXOS-100

Wes Mcdonald
 

Jake what are u using to power the mount?

Wes

--
Wes, Southport NC
EXos2-GT PMC-8, iExos 100
ES ED 127, 10" LX200GPS+wedge, Astro-Tech 8" Newt, ETX-90, 60mm no-name guide scope ~ 260mm FL
Polemaster, Orion ST-80 and SAG, ZWO 290MM, D5300 astro modified
Nina, Bootcamped Mac Mini control computer, RDP to iMAC
110 amp hour lead acid deep discharge battery for field power
Electrical Engineer, Retired


Re: Explore Stars GoTo Broken with new firmware #iEXOS-100

Jake Carroll
 

No, it is not disabled, as far as I can tell. I wouldn't even know how to disable it, let alone disable it on both the tablets I tried it on. Nonetheless after pushing slew to object it completely drops the connection and I have to restart, so I can't just press go-to on the main page after that. 


Re: Explore Stars GoTo Broken with new firmware #iEXOS-100

Jake Carroll
 


Below is the text from my reboot-show splash screen. 

My location is the same, no change to Wifi traffic. On Channel 11. 

I tried several more times this morning, same result. It starts to slew the mount, then stops after 1/2 second and my connection drops. 


-------------------------------------------------------------
Copyright 2021 Explore Scientific, LLC.
INSTRUCTIONS ------------------------------------------------
(A) CONNECT Host Computer to PMC-Eight Serial Port
(B) Power Up PMC-Eight and SELECT Correct COM Port
(C) PRESS GET Current Configuration to Update Display
(D) SELECT/ENTER New Values including SELECTING the Mount Type
    as needed, and PRESS SET New Confiiguration
-------------------------------------------------------------
07:39:00.535 
07:39:00.550 BUSY! Please Wait...
07:39:06.567 
07:39:06.576 BUSY! Please Wait...
07:39:11.566 
07:39:11.567 BUSY! Please Wait...
07:39:15.622 ESGi1152001101040040000900060011001!
07:39:20.603 ESGi1152001101040040000900060011001!
07:40:06.774 REBOOTING PMC-Eight System...
07:40:06.774 ESB!
 
07:40:12.014 ==================================================
07:40:12.046 Initializing PMC-Eight ES20A01 Release 2021.04.13
07:40:12.061 ==================================================
07:40:12.077 Copyright 2013-2021 Explore Scientific LLC.
07:40:12.077 Copyright 2013-2021 Gerald R Hubbell
07:40:12.093 1010 South 48th Street, Springdale, AR 72762
07:40:12.093 PMC-Eight Support 1-866-252-3811
07:40:12.093 http://www.explorescientificusa.com
07:40:12.093 Portions of FIRMWARE covered by MIT LICENSE terms
07:40:12.108 --------------------------------------------------
07:40:12.108 Explore Scientific PMC-Eight Controller - Startup
07:40:12.108 BAUD Rate Value: P0 115200
07:40:12.124 WiFi Protocol: P2 UDP/IP
07:40:12.124 WiFi Chan Number: 11
07:40:12.124 Continuous Track with no Comms: P4 TRUE
07:40:12.139 RA Run on Boot: P5 Not Running
07:40:12.139 Hemisphere set to: P6 North
07:40:12.139 Guide Rate Fraction RA: P7.40
07:40:12.139 Guide Rate Fraction DEC: P8.40
07:40:12.139 Mount Type Designator: P9.0
07:40:12.139 Unit type: ES1A01CB20A01, ESP8266, DST4
07:40:12.139 Slew current: 900ma 
07:40:12.139 Track current: 600ma
07:40:12.155 Digital ST4 port detected
07:40:12.155 ST4 Port Enabled
 


Re: Explore Stars GoTo Broken with new firmware #iEXOS-100

Wes Mcdonald
 

Jake

Do you have autoslew disabled in Explorestars?  If so you have to press goto on the main page after pressing slew to object in the catalog page


I just tested it all on iexos and iPad.  All good here.  But in fact I got surprised by the need for goto.... easy to forget.


Wes



--
Wes, Southport NC
EXos2-GT PMC-8, iExos 100
ES ED 127, 10" LX200GPS+wedge, Astro-Tech 8" Newt, ETX-90, 60mm no-name guide scope ~ 260mm FL
Polemaster, Orion ST-80 and SAG, ZWO 290MM, D5300 astro modified
Nina, Bootcamped Mac Mini control computer, RDP to iMAC
110 amp hour lead acid deep discharge battery for field power
Electrical Engineer, Retired


Re: Explore Stars GoTo Broken with new firmware #iEXOS-100

Jerry Hubbell - Explore Scientific VP Engineering
 

On Thu, Apr 22, 2021 at 10:10 PM, Jake Carroll wrote:
I have tried this with both the Explore Stars iPad and Android (Fire) apps. Same result. 

This worked fine on the old firmware. 

Looking for some help so my mount has goto functionality as expected and as it did before this upgrade. 

Hi Jake,

I am sorry you are having this problem. There are a couple of things you can try to figure out what is going on. First if you could to help me understand your configuration, please use the Universal Firmware Configuration Tool (UFCT) to Reboot and Show the Splash Screen and copy the text from the terminal window and post it here on this thread. Typically if the ExploreStars is having problems maintaining connectivity it is directly related to the amount of WiFi traffic in the local area and the first possible remedy is to change the WiFi channel. Usually channels 1, 6, and 11 are the best channels to use, but they may also have the most traffic. The default channel when the firmware is first started is channel 11. I assume your location has not changed where you are using ExploreStars so the local traffic may be the same as before. 

Just to clarify, we did not make any changes to the firmware that changed the WiFi module configuration. The configuration is the same as in the previous versions of the firmware. The only change is that we now control communication using the serial port at the same time we control the WiFi communications. This is through 2 separate communications drivers so they are independent. The simplest configuration to test to see if the WiFi works with ExploreStars is to make sure you are not connected to the serial port at all to ensure that there is nothing coming in there that might interrupt the WiFi. So make sure you are not connected with the serial cable while you are trying to use ExploreStars.

That is all I can suggest right now. Report back with your configuration data and you\r test results when you get a chance.

Thanks
--
Jerry Hubbell
Vice President of Engineering

Explore Scientific, LLC.
jrh at explorescientific.com

www.explorescientificusa.com
1010 S. 48th Street
Springdale, AR 72762
1-866-252-3811

Author: Scientific Astrophotography: How Amateurs Can Generate and Use Professional Imaging Data
             Remote Observatories for Amateur Astronomers: Using High-Powered Telescopes From Home


Mark Slade Remote Observatory (MSRO) IAU MPC W54 Equipment
Wilderness, VA
Mounts
: ES PMC-Eight G11 + Telescope Drive Master (TDM)
Scopes: ES 165 FPL-53 ED APO CF, ES 102 FCD100 ED APO CF
Cameras:  QHY174M-GPS + FW, QHY163C
Misc: 3-inch 0.7x Focal Reducer Field Flattener, Filters: Luminance,
Red, V-band Photometric, Diffuser, 200 lpmm Spectral Grating

Software: MaxIm DL 6, Cartes du Ciel, Astrometrica, AstroImageJ, AutoStakkert!


Explore Stars GoTo Broken with new firmware #iEXOS-100

Jake Carroll
 

After many hours, I was finally able to figure out how to update my iexos 100 mount firmware on my MacBook running bootcamp....


Great. I used the universal configuration manager as well, set my hemisphere and to track if comm is lost. 

Now, I tried to run some tests with Explore Stars. It connects and I can slew the mount using the controls, but any/all attempts to use Goto fail. 

When I select any object from the catalog and press the "Slew to object" button, the mount begins to slew, then stops, and I lose all function/connection with the app. 

I have to restart the explore stars app and reconnect to the mounts wifi to start over. 

I have tried this with both the Explore Stars iPad and Android (Fire) apps. Same result. 

This worked fine on the old firmware. 

Looking for some help so my mount has goto functionality as expected and as it did before this upgrade. 


Re: Universal Firmware Configuration Tool (UFCT) #UFCT

wayne archard
 

Wes thanks, Jerry told me the same thing.  I actually had to remove the X to get the correct modification.  It's now installed correctly with POTH included.
Wayne

On Thu, Apr 22, 2021 at 8:45 AM Wes Mcdonald <wesmcd6@...> wrote:
Wayne

When you install ascom 6.5 there is a check box to include poth.  Suggest you uninstall and reinstall and make sure the check box is ticked.

Wes

--
Wes, Southport NC
EXos2-GT PMC-8, iExos 100
ES ED 127, 10" LX200GPS+wedge, Astro-Tech 8" Newt, ETX-90, 60mm no-name guide scope ~ 260mm FL
Polemaster, Orion ST-80 and SAG, ZWO 290MM, D5300 astro modified
Nina, Bootcamped Mac Mini control computer, RDP to iMAC
110 amp hour lead acid deep discharge battery for field power
Electrical Engineer, Retired


Re: Universal Firmware Configuration Tool (UFCT) #UFCT

wayne archard
 

Jerry thank you, that solved the issue.  My bad.  I thought the X next to POTH meant it was included.
Wayne

On Thu, Apr 22, 2021 at 8:46 AM Jerry Hubbell - Explore Scientific VP Engineering <jrh@...> wrote:
On Wed, Apr 21, 2021 at 11:09 PM, wayne archard wrote:
Please let me know how to get it back to use it. 
Hi Wayne, thanks for you feedback to the forum.  In the latest ASCOM Platform 6.5, during the install, you have to explicitly select the installation item POTH from the list of items to install as it is no longer defaulted to install automatically. You simply have to run the platform installation program again and select MODIFY and then make sure you select POTH in the items to install to update your configuration.


 

--
Jerry Hubbell
Vice President of Engineering

Explore Scientific, LLC.
jrh at explorescientific.com

www.explorescientificusa.com
1010 S. 48th Street
Springdale, AR 72762
1-866-252-3811

Author: Scientific Astrophotography: How Amateurs Can Generate and Use Professional Imaging Data
             Remote Observatories for Amateur Astronomers: Using High-Powered Telescopes From Home


Mark Slade Remote Observatory (MSRO) IAU MPC W54 Equipment
Wilderness, VA
Mounts
: ES PMC-Eight G11 + Telescope Drive Master (TDM)
Scopes: ES 165 FPL-53 ED APO CF, ES 102 FCD100 ED APO CF
Cameras:  QHY174M-GPS + FW, QHY163C
Misc: 3-inch 0.7x Focal Reducer Field Flattener, Filters: Luminance,
Red, V-band Photometric, Diffuser, 200 lpmm Spectral Grating

Software: MaxIm DL 6, Cartes du Ciel, Astrometrica, AstroImageJ, AutoStakkert!


Re: Astrophotography done with the iEXOS-100 and EXOS 2 post your picture and details lets show what this mount can do. #iEXOS-100 #EXOS2 #astrophotography

Dave Cherry
 

More testing.....

Currently Imaging the Blow Dryer galaxy.
This time I have installed a 2X barlow lens on the 275mm guide scope
Quite frankly,  I'm am amazed by the tracking accuracy of the Pmc mount
The main tube is 200mm PDS Newt  with 2.5X Barlow lens (2.5M focal length)

Hard target
Doing ok so far 
Well done guys with the latest firmware, it def' working for me!.

Dave C









--
Scopes: Sky Watcher 200PDS, Skywatcher 72ED
Mount: Explore Scientific PMC8 EXO2
Cameras: ASI 294MCPRO Coooled, Altair guide cam + 50mm scope
Software: Sharpcap Pro ,PH2, Stelarium Startools


File Notifications #file-notice

MAIN@ESPMC-Eight.groups.io Notification <noreply@...>
 

The following files have been updated in the Files area of the MAIN@ESPMC-Eight.groups.io group.

By: Jerry Hubbell - Explore Scientific VP Engineering <jrh@...>

Description:
PMC-Eight Universal Firmware 20A01 RELEASE 2021-04-12 Software Files - Updated UFCT and Instruction Document


The following files have been uploaded to the Files area of the MAIN@ESPMC-Eight.groups.io group.

By: Jerry Hubbell - Explore Scientific VP Engineering <jrh@...>

Description:
Updated PMC-Eight 20A01 Firmware Features Document - Updated instructions document


Re: Universal Firmware Configuration Tool (UFCT) #UFCT

Jerry Hubbell - Explore Scientific VP Engineering
 
Edited

On Wed, Apr 21, 2021 at 11:09 PM, wayne archard wrote:
Please let me know how to get it back to use it. 
Hi Wayne, thanks for your feedback to the forum.  In the latest ASCOM Platform 6.5, during the install, you have to explicitly select the installation item POTH from the list of items to install as it is no longer defaulted to install automatically. You simply have to run the platform installation program again and select MODIFY and then make sure you select POTH in the items to install to update your configuration.


 

--
Jerry Hubbell
Vice President of Engineering

Explore Scientific, LLC.
jrh at explorescientific.com

www.explorescientificusa.com
1010 S. 48th Street
Springdale, AR 72762
1-866-252-3811

Author: Scientific Astrophotography: How Amateurs Can Generate and Use Professional Imaging Data
             Remote Observatories for Amateur Astronomers: Using High-Powered Telescopes From Home


Mark Slade Remote Observatory (MSRO) IAU MPC W54 Equipment
Wilderness, VA
Mounts
: ES PMC-Eight G11 + Telescope Drive Master (TDM)
Scopes: ES 165 FPL-53 ED APO CF, ES 102 FCD100 ED APO CF
Cameras:  QHY174M-GPS + FW, QHY163C
Misc: 3-inch 0.7x Focal Reducer Field Flattener, Filters: Luminance,
Red, V-band Photometric, Diffuser, 200 lpmm Spectral Grating

Software: MaxIm DL 6, Cartes du Ciel, Astrometrica, AstroImageJ, AutoStakkert!


Re: Universal Firmware Configuration Tool (UFCT) #UFCT

Wes Mcdonald
 

Wayne

When you install ascom 6.5 there is a check box to include poth.  Suggest you uninstall and reinstall and make sure the check box is ticked.

Wes

--
Wes, Southport NC
EXos2-GT PMC-8, iExos 100
ES ED 127, 10" LX200GPS+wedge, Astro-Tech 8" Newt, ETX-90, 60mm no-name guide scope ~ 260mm FL
Polemaster, Orion ST-80 and SAG, ZWO 290MM, D5300 astro modified
Nina, Bootcamped Mac Mini control computer, RDP to iMAC
110 amp hour lead acid deep discharge battery for field power
Electrical Engineer, Retired


Thanks ES and community!

Robert
 

I have been using the EXOS2 and 100 pmc-8 systems and can say because of this forum and the helpfulness of its contents I have had little in the way of frustration and much time checking results of my astronomy/imaging. Thanks for making this possible!


Re: Release of 20A01 minor revision for Indi Users (All can load) #FIRMWARE

Karl
 

If Asiair Pro can connect to the new firmware, then they're either using my update to the INDI driver, or doing their own improvements behind the scene.  My update should have made it into the INDI nightly builds by now, but there's a lot of different release channels, and I'm not sure who uses what.  The stable version of INDI won't have my updated driver until the 1.9.0 release, I believe.  I wouldn't be surprised if INDI on the Mac lags behind significantly, so your best bet would be to compile it yourself.

There shouldn't be anything broken with the updated INDI driver.  Users *may* see slightly more accurate gotos and guiding on account of the new firmware.  One of the biggest changes was eliminating the need for an inverted cable (though the inverted cable is probably still preferred).

That said, I just pushed a second update to my fork that overhauls pulse guiding, supports different SRF rates for RA/DEC, *may* support southern hemisphere (need a tester), fixes some obscure tracking issues, and a few other things.  I had some clear skies tonight and it hasn't blown anything up yet.  I'm not sure what the real world impact will be, but just to give an idea--I cut out at least 80-100ms of delay each time a pulse is issued (by making some pretty reasonable assumptions such as that another client won't be messing with the tracking rate and that the mount won't be tracking in Dec).

It's a big enough change, that I'm going to wait a while before I do a pull request, but I would welcome testing by anyone who wants to build my fork.

--
Karl
Austin, Texas

Mount: PMC-8 EXOS2
Scope: ES N208CF Astrograph
Camera: Pentax K-70
Guider: 
SX Ultrastar C, ZWO ASI120MC

Focuser: MyFocuserPro2
Software
: Indi on Raspberry Pi 4

3181 - 3200 of 12811